Bindsla

Sinds 2007 hebben wij Bindsla in ons teeltplan opgenomen.

Het leek ons een mooie uitdaging om weer eens iets nieuws te proberen, en omdat het product in Nederland nog maar (te)weinig bekend is lag er nog een uitdaging te wachten. De opgave was om het wat meer bekendheid te geven in Nederland en om te proberen het ook in de supermarkten terecht te laten komen.

 

De Teelt:

Voor wij beginnen met planten laten wij dierlijke mest aanvoeren om voldoende mineralen te krijgen om de planten te laten groeien.

Als de mest is aangebracht beginnen we met ploegen van het land, voordeel hiervan is dat gewasresten van de vorige teelt en eventuele onkruiden weg zijn en we op een schoon land kunnen beginnen met planten. Als het plantbed klaar is starten we met planten van de Bindsla, dit doen we met een zogenaamde bandenplantmachine.

Deze machine zet de planten netjes recht en op de juiste afstand in de grond.

Het plantseizoen loopt van half maart tot uiterlijk 25 augustus.

Na het planten worden de vroegst teelten (tot begin april) afgedekt met folie omdat het weer in maart nog te koud is om de planten te laten groeien in de vrije natuur en omdat we graag vroeg een heerlijk vers hollands produkt willen hebben.

Omdat de dierlijke mest niet geheel volstaat zijn wij genoodzaakt om nog wat extra meststoffen toe te dienen. Dit doen wij met een zogenaamde rijenbemester, deze machine legt de meststoffen met de juiste hoeveelheden tussen de rijen neer zodat er zo min mogelijk verspild wordt. Dit heeft grote milieu winst omdat de kunstmet precies daar ligt waar het nodig is zodat de hoeveelheid per hectare kan worden vermindert, dit scheelt ook in de kosten. Na het planten en bijmesten met kunstmest begint de verzorging van het gewas, dit houd in dat er onkruid geschoffeld dient te worden en dat het gewas gecontroleerd moet worden op ziekten en plagen. Ook zal de bindsla in warme en droge periodes beregend moeten worden, dit doe we met moderne beregeningshaspels die voorzien zijn van een beregeningscomputer zodat de juiste hoeveelheid water wordt toegedient aan het gewas wat weer voor een vlotte groei zorgt.

Ongeveer een week of 6 na het planten is de bindsla volgroeid en kunnen ze worden geoogst. Het oogstseizoen loopt van ongeveer 10 mei tot half oktober, dit is een beetje afhankelijk van het weer. Het oogsten is volledig  handwerk, we oogsten in de door de afnemer gewenste verpakking.

Verpakking transportband

Als de sla is afgesneden en in de juiste verpakking ligt gaat deze op een transportband richting de oogstwagen waar de stronken (stengel van de plant) nog worden afgespoeld. Dit voorkomt dat het bloed (sap) van de plant niet op de stronk blijft, dit geeft een vieze bruine verkleuring als het opdroogd en is niet goed voor de houdbaarheid van de sla. Als de oogstwagen gevuld is brengen we ze zo snel mogelijk naar huis waar ze de koeling in gaan om te wachten tot ze worden opgehaald door een van onze afnemers. Ons streven is altijd ‘smorgens oogsten en ‘smiddags vervoeren naar de klant, zo hou je voor iedereen een mooi en heerlijk vers knapperig produkt.

Mocht U nog vragen hebben dan kunt U altijd contact opnemen met ons. Wij staan U graag te woord.