Prei

Wij telen al meer dan 25 jaar prei. Waar we vroeger prei hadden van juli tot april hebben we dit nu teruggebracht van half september tot eind april, met een areaal van 4 hectare. Rond de eerste juni beginnen wij met het planten van prei. Wij doen dit nog steeds in de wel bekende ponsgaten, dit geeft naar onze mening nog altijd de mooiste en zeker rechte prei. Het groote nadeel van deze manier is dat het erg arbeids intensief is. Tevens kiezen wij ervoor om de rijen op ruggen te leggen (vergelijk maar met aardappelruggen) dit geeft een iets hogere opbrengst en minder kans op schimmelziektes.

Alvorens we beginnen met planten maken we met onze adviseurs een duidelijke keuze voor wat voor rassen we gaan planten. We kiezen voor rassen die qua ziektes en plagen het sterkst resistent zijn en voor ieder seizoen het juiste ras, je zit nog met een herfst en winterteelt.

Richting de herfst, als het weer minder mooi wordt en het langer vochtig blijft moet men allert zijn op schimmels. Er zijn vele schimmelziektes die de prei kunnen aantasten zodat ze onverkoopbaar kunnen worden. Wij en onze gewasbeschermingsadviseurs zijn in de periodes van eind augustus tot zeker eind oktober dan ook vaak in de prei te vinden om te zien of er ergens iets waar is te nemen, zodat we tijdig aktie kunnen ondernemen. Helaas moeten we de prei vaak bespuiten willen we een goed produkt kunnen leveren aan onze afnemers, door de vele veldcontroles proberen we het spuiten te minimaliseren wat het milieu spaart en in kosten scheelt.

Als we rond half september beginnen met de oogst van de prei wordt de prei gerooid door de loonwerker. Deze beschikt over moderne machines zodat wij meer arbeidsprestaties hebben in de schuur, wat onze kostprijs weer ten goede komt.

Op wens van onze vaste afnemer verpakken wij onze prei in 5 kg netzakken of in 10 kg poolbakken.

Ik hoop U voldoende info te hebben gegeven over de teelt van prei op ons bedrijf. Heeft U nog vragen neem gerust contact met ons op, wij staan U graag te woord