Radicchio Rosso

We telen al vanaf 1998 Radicchio Rosso. Omdat wij altijd veel kool hadden geteelt raakte onze velden besmet met aaltjes wat de wortels van de koolplanten aantaste.We zijn toen op zoek gegaan naar een nieuwe teelt en zijn zodoende op Radicchio uitgekomen. We zijn in de jaren ’90 met 1,5 ha begonnen en telen nu ongeveer 6 ha per jaar.

Het plantseizoen begint rond 1 april, doordat radicchio gevoelig is voor koude grond zijn wij genoodzaakt om pas dan te beginnen. Als we eerder beginnen met planten dan leidt dit meestal tot schot (het maken van bloemen) doordat de plant niet goed tegen koude voeten (koude grond) kan. Het planten gebeurt evenals de andere slasoorten met een bandenplantmachine.

Doordat radicchio relatief veel groeidagen heeft kunnen wij doorplanten tot hooguit eind juli, waar je de overige slasoorten na ongeveer 6 weken kunt oogsten, duurt het bij radicchio 10 tot 12 weken voor ze oogstrijp zijn.

De plant groeit gewoon op als een klein slaplantje, na ongeveer 8 weken begint er pas een bolvorm in te komen. De bolletjes zijn pas goed als ze hard zijn, dan kunnen ze worden afgesneden, geschoont en gesorteerd worden. Het grote nadeel van radicchio is dat je nooit een gelijke grote aan bollen hebt, je kunt bolletjes van 100 gram hebben maar uit de zelfde partij kunnen ook bollen komen van 700 gram en meer, bij het oogsten en sorteren van Radicchio zitten dan ook erg veel arbeidsuren. Kortom, Radicchio is een erg arbeidsintensief product, maar wel gezond!

Mocht U nog vragen hebben dan kunt U altijd contact opnemen met ons. Wij staan U graag te woord.