Herkomst Radicchio Rosso

Historie

Radicchio is typisch Italiaans en ook heel lang alleen Italiaans gebleven.  Het is een direct zusje of broertje van de witlof en groenlof. De Nederlandse naam roodlof duidt daar al op. Het feit dat in de meeste landen de Italiaanse naam wordt gebruikt, geeft eigenlijk al aan dat het buiten dat land een relatief nieuwe groente is. Tot ca. 1985 werd ze niet benoorden de Alpen verbouwd. En dat is eigenlijk wel raar, als men het vergelijkt met andere oude groenten.

De Romein Plinius de Oudere schreef er al over in zijn Naturalis Historia. Hij roemde de effecten op de gezondheid. Zo zou radicchio het bloed zuiveren en een middel tegen slapeloosheid zijn. In de 15e eeuw begon de heuse teelt van de radicchio en dat gebeurde in de regio rond Venetië, Veneto. De Radicchio Rosso di Chioggia stamt al uit die tijd en komt van het Veneto eiland Chioggia. De Radicchio Rosso di Treviso en Radicchio Variegato di Castelfranco worden als typisch regionale producten beschouwd en zijn in Italië gezegend met de ‘indicazione geografica protetta’ (IGP). Ergens rond of na 1970 begon men vanuit Italië de radicchio te exporteren.